torsdag 18 februari 2010

Kölfjäder, hyvlar och gucka

Uppe på kölen ligger kölfjädern, en 80 x 30 mm ekplanka som man skruvar sambordet i. Endast spunning förslår inte, eftersom sambordets skruvar då inte får tillräckligt med trä att fästa i. Hela kölkonstruktionen i genomskärning får alltså formen av en T-balk. Fjädern hyvlas så sambordet ansluter ordentligt. För att göra denna hyvling tar man hjälp av spantmallarna och en "katt", en tolk som visar var och med vilken vinkel bordet skall ansluta till kölen. (vill du veta mer om dessa "katter" så finns de i Prylgalleriet) Efter att vinklarna markerats så monteras fjädern av och hyvlas bekvämt på arbetsbänken.

Till höger syns fjädern som är fastskruvad i bänken för hyvling. På densamma syns Stanley's no 220 stöthyvel och till vänster står främst en Ståhls och bakom en Stanley putshyvel, båda två no 3. Förutom dessa behöver man en spånhyvel för att få till en sådan här fas med stigande skevning. Är man intresserad av hyvlar så skall man för allt i världen inte missa Hans Brunner tools på nätet. Där hittar man den osannolika sajten "Stanley by numbers", alla Stanleyhyvlar med bilder, omdöme och värdering. Adressen dit finner du i länksamlingen till höger på denna sida.

Då man är nöjd med hyvlingen monteras fjädern slutligen. I fogen bör man täta med någon form av "gucka" för att inte få fukt och röta. Här finns en hel del att välja på, t ex Ettan (tjära och bivax), bitumen (asfalt), linoljekitt (linolja och krita) eller blymönjekitt (linolja och blyoxid). Det sistnämnda är troligtvis bäst, men hälsoskadligt och miljöfarligt och bör inte användas. Vår gucka består av Ettan, linolja och zinkoxid. Framtiden får utvisa hur eländet funkar, men det borde bli bra! Vidare är fjädern skruvad med rostfri, syrafast skruv ( a4 eller aisi 316) som står emot ekens garvsyror. Den vanliga rostfria (a2) tål inte detta, och det gör inte heller mässing. Det är a4 eller brons som gäller om man vill ha ett varaktigt resultat. För att få i skruvarna ordentligt och för att slippa ta i för kung och fosterland så häller man linolja i hålet och smörjer in skruvarna med fett. Skruvhål är en känslig punkt, och bör impregneras mycket noggrannt. Det kommer på köpet i denna procedur. Kladdigt, jo för fan!

1 kommentar:

Per "Valrossen" Nolborn sa...

Tjena förslag till tätning är BUTENG!!