söndag 25 maj 2008

Ny skotpåle på plats

I samband med renoveringen av sittbrunnen under durkarna har jag passat på att tälja till en ny skotpåle. Den gamle var helt i amerikansk ek, helt utan krusiduller. Jag vill pimpa den nya lite mer. Att göra den i mahogny är inte aktuellt, eftersom det är lite väl kortfibrigt och går av relativt lätt. Den skall ju klara av en rejäl ofrivillig gipp.


Jag valde därför att göra den i svensk ek med lister av mahogny som både limmades och skruvades fast. Ek är svårt att limma, och epoxi fäster dåligt om ytan på eken är för välhyvlad. Det fäster bättre om man ruggar upp den med 60-papper och tvättar av den med aceton eller t-sprit. Helst skall ytan vara nysågad också, gamla ytor blir fulla med ämnen som inte funkar bra ihop med limmet.


Epoxilim fäster inte på plastfolie, så för att slippa bända loss grejerna från tvingar och knektar så är det en bra idé att först slå in dem. Ett tips vid slipningen är att skydda sig mot epoxidammet. Det är inte farligt när det är helt genomhärdat, men det tar flera veckor. Ohärdad epoxi är allergiframkallande och jag har haft ett par riktigt jävla dåliga nätter... det kliar som du aldrig trott att det kan klia.De gamla bultarna var av vanligt bonnjärn, och följaktligen var de rejält nedrostade. Den nya pålen sitter med a4-bultar, och mellan bottenstocken och pålen är ett rejält lager smörjfett. Sitter som en smäck!

Inga kommentarer: