fredag 9 november 2018

Storleken, vikten, humöret

Storlek är relativ. För att ta ett belysande exempel så är solen överväldigande gigantisk då man jämför med allt annat i vårt solsystem. Men i jämförelse med t ex VY Canis Majoris så är den obetydlig. Som ett sandkorn jämfört med en badboll. 40-fotaren Salamis är stor och tung när hon skall in i vårt lilla varv, på vår lilla slipvagn.

För första gången ser vi Salamis ta till väders. Ett försök att lyfta med sling under kölen misslyckades (hon lutade framåt), och följdes av modellen på bilden. Somliga är jätterädda för att lyfta med "hängande" köl. Men betänk att kölen faktiskt alltid hänger under båten. Och att det hela utsätts för djävulska krafter varenda gång båten dunsar ned i en vågdal.

Sistlidna torsdag avsattes för att ta in henne i varvshallen för vintern. Det hela slutade snabbt med en urspårning. En bra bit upp, och med båten på vagnen. Efter stort besvär lyckades vi kana av henne, och ingen och ingenting kom till skada. Ett nytt försök resulterade i samma slut. Därefter fastnade vagnen ohjälpligt och kunde omöjligen dras upp med spelet. Fram på eftermiddagen kom P N Andersson till undsättning med kranbil och vi fick upp vagnen ur havet.

Förutom att hon står aningen lutad mot skråna på vagnen, så är hon fastspänd med spännband på bägge sidor. Vi förser henne också med ett spännband runt aktern på kölen, ifall hon skulle vilja glida av bakåt (ja, sådant händer).


Fredag och nytt försök, med samma slutresultat. Några dyk (i våtdräkt) senare så konstaterades det uppgivet att rälsen har släppt från slipersen, och därför börjar skreva då den får vikt på sig. Vid detta laget så var undertecknad på rekordartat låg humörnivå.

Så snart båten kommit in så här pass långt så är hon utom räckhåll för lyftkranar. En urspårning här skulle bli komplicerad minst sagt.

Följande fredag, idag, så kom Jinert's hit med en 50-tons mobilkran. Efter en satans massa besvär stod kranen på plats, och efter ännu mer besvär lyckades vi:

1 Bärga vagnen, kontrollera den och placera den åter på spåret
2 Lyfta båten till vagnen och säkra den på densamma
3 Spela in ekipaget i varvshallen

Nu vet vi, tack vare vågen på kranbilens bom, vad Salamis väger. Med diverse packning, fem batterier, diesel och vatten i tankarna, och med ett vått skrov ligger hon på 8 ton.

Det skall tilläggas att det närapå blev ytterligare en urspårning inne i hallen, i "backen", just innan "kneken". Där hade rälsen släppt på ytterligare ett ställe med samma skrevning som följd. Vi upptäckte det dock i realtid och åtgärdade felet. Nu står hon där. Vintern är här.


Inga kommentarer: