onsdag 16 mars 2011

Bladlask del 2 samt mer om Veritas stöthyvel

De nyss påbörjade bladlaskarna blev idag färdighyvlade. Att en sådan sak skall behöva ta en halv dag låter kanske underligt, men jag har mina skäl att vara försiktig. De lamellimmade sargarna var såpass arbetskrävande att få till, att jag inte kan stå ut ens med tanken på att behöva göra om dem vid ett misslyckande med laskhyvlandet. Således: långsamt, noggrant och aningen räddhågset hyvlande. Men fina blev de!

Här syns jiggen som används för att göra laskarna. Två skruvtvingar, två snabbtvingar och två kilar behövdes för att få det hela att sitta stilla under hyvlingen. Lägg märke till att kilarna är belagda med sandpapper. Detta är ett enkelt och oslagbart knep för att få ämnen, underlag eller tvingar att sitta stilla då ytorna inte är helt parallella. Var inte rädd för att sandpappret skall repa underlaget. De minimerar snarast tvingarnas inverkan på ytorna.

Veritashyveln har visat sig oslagbar för detta jobb. Eftersom själva jiggen och tvingarna begränsar utrymmet för hyvlingen, så behöver man kunna hyvla tvärs fibrerna. Veritas stöthyvel med lågvinkel klarar detta galant utan att flisa upp ändar och sidor. Den har också tillräckligt stor sula för att göra ytan plan, något en mindre hyvel inte gör utan vidare.

Här ser du en storleksjämförelse mellan olika hyvlar. Från vänster till höger: Stanley nr 3 putshyvel, Stanley nr 220 stöthyvel med normalvinkel, Veritas stöthyvel med lågvinkel och sist Lie Nielsen stöthyvel nr 102 med lågvinkel, "Lill-Nisse".

Inga kommentarer: