tisdag 8 november 2016

Ut med den gamla, in med den nya!

Därmed påbörjas nästa folkbåtsprojekt. Det rör sig om tidigare beskrivna Elinore, F-443 från Ryhls varv 1956. Motorn är i finfint skick, undervattenskroppen likaså. Fribordet är bra men behöver lackas om. Däck, ruff, tak fotlist och avbärare plus hela inredningen och sittbrunnen är i behov av rejäla tag. Men det är en i grunden fin båt. Inga av skadorna är särskilt komplicerade att reparera.

In genom gaveln på stora varvshallen. Går som en dans på förra årets stora nyhet, den nye fine slipvagnen.

Grisslans resning från 1950 var helt slut. Resning är, för den som undrar, kölplanka, stävar och bottenstockar. Elinore från 1956 verkar vara helt felfri. Hur sådant kan komma sig är svårt att sia om, men antagligen rör det sig om medvetet underhåll. Om man jämför den traditionellt byggda Gisslan med den flottare Elinore så kan man kanske ana sig till att en så pass mycket bekvämare båt som den senare är, har uppbjudit till ömmare vård.

Vädret för dagen var så fint det över huvud taget kan bli i Blekinge i november. Bleke, solsken och kring nollan. Magiskt!

För första gången på ett bra tag så är jag tämligen taggad inför ett renoveringsprojekt. Jag tror att detta kan bli riktigt bra! Förutsatt att vi inte tappar henne i golvet imorgon, då vi skall lyfta henne med varvets gamla travers från 1948.


Inga kommentarer: