söndag 18 oktober 2015

Pax 1928

Senaste pärlan i vår båtsamling blev klar i fredags, och sjösattes i regn, men utan bekymmer, samma dag. Det rör sig om Petterssonbåten Pax från 1928. Under ett försvarligt antal år har hon fram till i våras stått uppställd på land. Efter en sommars och en hösts flitigt arbete i Björn O Svenssons verkstad är hon vacker som en dag!

En härlig syn: nyfernissat och skinande blankt originaldäck med pärlande vattendroppar.

Båten tillhör fam Lundström, men är hos oss under fem år på depositionsavtal. Som tack för detta har vi alltså renoverat upp henne till detta härliga skick. Det var åtskilliga år sedan hon var så fin, och Björn har verkligen gjort ett strålande jobb med bets, lasyr och fernissa!

Jagarskärmen är kanske inte så värst praktisk, men så oerhört stilig! Lägg märke också till den giftgröna bottenfärgen. Av oklara skäl så finns det inte grön bottenfärg att få tag i längre (åtminstone inte hos de vanligaste tillverkarna). För att åstadkomma den rätta originalkulören så fick vi ta en burk vit Trilux (International) och åka iväg till färghandlarn som bröt den till den önskade kulören.

På femtiotalet byttes den ursprungliga jagarskärmen ut emot en modernare vindruta/sidoruta för att ge besättningen ett behagligare klimat i båten. Trots att det säkert var ganska praktiskt, och trots att den faktiskt ritades av CG Pettersson själv (!), så såg den aningen malplacerad ut. Till vår glädje hade familjen Lundström sparat originalskärmen. Efter ett drygt halvsekel under ett hus så är den åter på plats. Och visst är det precis såhär det skall se ut!

Också tutan är original. Vid dagens söndagstur till varvet så höll undertecknad på att skrämma ihjäl sin hustru med den. Dess brölande saknar all beskrivning!

Överhuvudtaget har familjen Lundström -som har haft henne i sin ägo sedan hon byggdes 1928- varit mycket duktiga på att spara på alla originaldelarna. Till och med den vid köpet medföljande servisen finns kvar. Om ändå alla båtägare hade varit så.Under huven sitter numer en Volvo B4b som manövreras från en härlig förarmiljö. Genom åren så har hon naturligtvis haft några olika motorer, men i övrigt är hon i ett förbluffande originalskick. Man slås också av hur väl hon är ihopsnickrad. Att hon är välbyggd parat med det oerhört fina mahognyvirket man valt har gjort att hon knappt uppvisar några som helst av de typiska ålderstecknen på en så gammal dam.En annan fantastisk sak i sammanhanget är den helt kompletta dokumentationen över henne. T o m brevväxlingen mellan beställaren och CG Pettersson själv är bevarad i sin helhet. Om allt går enligt planen så ger vi ut ett häfte om henne med bilder och text av Björn O Svensson (som alltså också drivit renoveringsprojektet) till sommaren.

Det gamla tjusiga emblemet från KSSS sitter ännu kvar intill hennes namn.

Inom kort drar vi upp henne på slipen och låter henne gå i vinterdvala i vårt skjul.

Det är en sann fröjd för oss här i Saxemara att Pax fått nytt liv och dessutom får förgylla vår brygga under de kommande åren. Kom och beskåda denna härliga klassiker!

Inga kommentarer: