tisdag 20 oktober 2015

Belladonna

Lite oväntat så blev det ytterligare en sjösättning till i år. Nu rör det sig om ännu ett tillskott i vår flotta. Närmare bestämt en blekingseka.

Saxemaraviken står i höstskrud, och dagen bjöd på ömsom regn, ömsom uppehåll. Därav roddarens klassiska utstyrsel.

Belladonna är en liten nätt 16-foting med spririgg och två par åror. Att hon till följd av fina former och klena dimensioner är lättdriven konstaterar jag efter en stund vid årorna. En mycket ovanlig detalj på ekan är att hon saknar kammarvrång, alltså den aktersta, skottliknande, bottenstocken som bär upp aktertoften. Där finns istället en balk mellan de översta borden.

Som synes har hon alldeles för korta åror. Man får inte den rätta kraften om de måste doppas så brant ned i havet. Rejäl längd skall det vara. I mitt tycke så får årorna även gärna överlappa lite grann. Då får man kraft!

Årligen i juni så tävlas det i "Sillarodden" i Ronneby. Roddarlag eller ensamroddare lastar båten med sillalådor, kappror sedan från hamnen och upp i ån till Ronneby centrum. Väl där så säljer man sillen på torget, och första ekipaget med tomma lådor vinner. Med lätta Belladonna, två roddare och en rorgängare så kan vi bli farliga sommaren 2016.

En härlig och snitsig form har de, blekingsekorna. Och lyftet i aktern ger ett fantastiskt bra släpp, och de seglar ljudlöst och utan svall.

I förmiddags hämtade vi henne i Risanäs, sjösatte henne i Saxemaraviken och drog sedan upp henne på vår lilla slip och förberedde henne för vintervilan i skjulet. I maj kommer hon nylackad ut i solen.

Jag tror nu att jag kan lova att det inte blir fler sjösättningar i år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis, men hur hinner ni? Vad jag förstår har ni nu mer än två träbåtar per man och ska fortfarande hinna bygga nytt och hjälpa andra! Väntetid för ett nytt teakdäck? Anders