torsdag 31 maj 2012

Sen sjösättning!

Men ändå sjösättning. Efter en vår med väldigt mycket båtjobb -fast på andras båtar- så är man äntligen i mål och kan andas ut ett par dagar innan nästa båtjobb tar vid. Då ett mycket trevligare, nämligen leveranssegling från Southampton till Åkersberga. Men mer om det inom kort. Nu åter till kära gamla Grisslan!

Hur många gånger man än gjort det, så slår inget känslan av att täcka av den vårrustade båten och bara njuta av skönheten i dasgsljus!

Som högljudd förespråkare av tidiga sjösättningar så är det ju en smula pinsamt att erkänna att det nästan hann bli juni innan båten kom i sjön. Och som -vanligtvis frekvent- bloggare är det närapå lika pinsamt att det inte blev ett enda dugg skrivet om årets jobb.

Hon läckte en del, den stackars gamla damen. Så sent som för fem dagar sedan var hon så isärtorkad att man såg rakt igenom skrovet. Men efter att ha vattnats i ett dygn med vattendimma från trädgårdsmunstycket så såg det bra ut. Gamla bordrevor (långsprickor) som visade sina fula halvcentimeterbreda grin blev till knappt synliga streck på nolltid. Men synligt är en sak och läckande en annan. För första gången någonsin hann min lilla dränkbara pump inte med, och jag fick handpumpa och myra. En timma senare och pumpen gick med femminutersintervall.

Grisslan i förklarat ljus. Och visst ser hon tjusig ut under försommarens solnedgång, och dessutom mellan tvegge gräsligheter: t v någon form av träsko, t h en Buster. Ett fint knep om du vill se vacker ut: avteckna dig mot en fond av skit.


Grisslan fyller 62 år i år, och har snyggats upp rejält med nymålat skrov och däck och nyrenoverad avbärarlist. Alla durkar och luckor har fått ny, skinande fernissa. Förstäven och noskonen är nyfixade. Hon är snudd på lika grann nu som hon var efter storrenoveringen 2007. Kanske t o m finare eftersom hon sedan dess fått t ex ny mast, bom, rorkult och förlucka. För att inte tala om nytt groggbord!

Det hon dessvärre inte fick i år var sitt nya roder. Det står kvar i verkstan, fernissat målat och tjusigt. Tiden räckte inte till, och projektet snubblade på mållinjen. Det gamla, glesa, gistna och uttjänta får orka en säsong till.

Brygga och allergiframkallande pollenhänge i vårsol. Ett opåkallat försök till konstnärlighet från min sida.

Jag spår Grisslan och mig själv en legendarisk sommar. I alla fall om jag köper en ny snurra. För den gamla jäveln är etter värre opålitlig än förr! Med nöd och näppe tog vi oss den dryga sjömilen från kranen till bryggplatsen. Kvällen var vacker och ljum, och solen lyste gott om skären. Det skall fan ha en lömsk utombordare som förtar glädjen då över sommarens första båttur!

Inga kommentarer: