torsdag 3 maj 2012

Guds gåvor till mänskligheten

Eller nja, jag tror mänskligheten hittade på dessa gåvor själv. Men det lät bra som rubrik. Nåja! Till ämnet. För närvarande renoverar vi ett teakdäck på en tämligen mastodontisk Nordwest 1100 (41 fots motorbåt med flybridge). I detta arbete har jag och Ström verkligen börjat uppskatta vissa verktyg. Att nåta om däck kan vara en rysansvärd plåga, men det finns onekligen moderna verktyg som lindrar densamma.


Fein Multimaster med snabbspänne.

Först ut i raden av monotona arbetsmoment är rivning av gammal nåtmassa. Förr i tiden satt man ofta och kratsade ur den med den böjda tången på en uttjänt fil. Det går. Men det är oändligt segt. Det moderna sättet är att spänna på en för ändamålet utformad nåtkniv på sin Fein Multimaster. Och nu säger jag verkligen Fein, och inte Bosch eller andra bleka kopior. Fein är den enda tillverkaren som har just denna nåtkniv i sitt sortiment, och Feins verktyg passar inte i kopiornas chuckar. Visst kan det vara surt att köpa en multimaskin för tusentals kronor, men faktum är att den är förbaskat bra. Fin kvalitet, bättre verktyg än konkurrenterna och dessutom får man den i en väska som man blir rent glad av att se. I vilket fall som helst, så beräknas användandet av Feins nåtknivar spara in 80% av tiden som åtgår till att riva nåten ur ettt däck. Det stämmer nog, för denna metod är förvånansvärt snabb och effektiv. En fröjd!

Bra grejer till hemska priser. 350 kr styck kostar dessa simpla metallbitar. De är dock värda priset om man ser till alternativet; att ligga på knä och kratsa i evinnerlighet. Man skulle hoppas att konkurrenterna skulle ge sig på att producera billigare alternativ, men det är föga troligt. Marknaden för dessa specialverktyg är troligen försvinnande liten.

Ett annat rysligt moment är själva nåtningen. Den som en gång stått och tryckt mer än någon halvtimme på en fogspruta modell handjagare vet vad jag talar om. Man blir helt slut i armarna. Alltså blir nummer två på listan över omistliga nåtningsverktyg: kompressorn och tryckluftssprutan. Jämn hastighet, smidig (om man jämför med de otympliga elektriska varianterna), snabb och skonsam mot kroppen. Om du någonsin skall nåta ett däck, så köp en sådan (300 spänn) och låna en kompressor om du inte själv äger en.

Bosch tryckluftsdrivna fogspruta är en av de bättre. Köp inte en billig kopia, de är bara marginellt billigare, men märkbart sämre

Sist ut i raden av fantastiska mojänger är excenterslipen. En bra sådan avverkar duktigt, lämnar inga sliprosor och gräver inte ned sig. För några år sedan fick jag låna en Festool med tillhörande dammsugare av ett snickeri. Den var naturligtvis så fantastiskt bra att jag därefter aldrig varit riktigt nöjd med några andra maskiner. Nu är ju Festools grejer så ohemult dyra, så det blir ju inte tal om att köpa en sådan. Men det finns helt ok alternativ. Vi använder Metabo SXE425 och tycker den är helt ok. Avverkar fint, vibrerar inte i händerna och har ett filter som fungerar förvånansvärt bra. Så länge man tömmer det med täta intervall, så blir det inte mycket damm. Filtrets enda nackdel (och en rejäl sådan) är att låsningen av luckan i dess bakkant är undermålig. Rätt vad det är så öppnas den, och har man inte sett ett dammoln innan så får man göra det då. Någon form av lösning på detta måste man ha. Vi försökte först med tejp (som på bilden), men övergick snart till snöre som skruvas fast i luckan och binds framåt på maskinen. Funkar utmärkt, men jag fattar inte att det kan vara så svårt att göra en lucka som håller sig stängd.

Metabos prylar är helt ok i min mening.

1 kommentar:

Anonym sa...

Använde själv festools ett tag men bytte snart till Mirkas elektriska maskin som är 18 resor bättre i alla hänseenden, rekommenderas :-)
http://farggrossen.nu/images/products/huge/53462_31432__mirka_ceros_650cv_i_box_-_150mm.jpg