tisdag 12 april 2011

Klyvning av breda bräder

Jag och kollegan Micke konstaterade efter avslutat arbete att klyvning av breda plank för vår del blivit synnerligen avdramatiserat. Det är faktiskt inte särskilt svårt. Men det tar onekligen lite tid!

Använd något riktigt plant som t ex en plywoodskiva som stöd. Kontrollera med en stor vinkelhake att den verkligen står i lod!

Börja i cirkelsågen och gör så djupa instick i båda sidorna som klingan tillåter. Eftersom spänningar i plankan kan göra att det nyper runt klingan så kan det vara bra att göra det i två steg, med t ex halva djupet åt gången. För att det hela skall bli rakt så behöver man förhöja stödet med en plywoodskiva eller liknande. Denna fästs i det befintliga stödet med tvingar.

Det kan krävas några aningen... kreativa lösningar för att få stödet på plats och i lod. Kilar är bra för att få ordning på lodandet!

Nästa steg är att flytta stödet till bandsågen och såga igenom hela plankan. Detta kan verka svårt, men faktum är att insticken från cirkelsågen styr klingan, som f ö behöver spännas lite extra för denna uppgift. Man måste vara två för detta; en som för plankan framåt och ser till att klingan följer i spåret, och en som med "puttepåpinnar" ser till att plankan ligger an emot stödets nederkant. De sista planken i projektet med Vindösargen var 425 mm höga och blev perfekt kluvna utan problem. Så tveka inte att klyva bräder i bandsåg!

Inga kommentarer: