lördag 3 september 2016

Saxemara Classic Boat Show - en succé! Om man får säga det själv.

Jodå! 29-31 gjorde vi vår största satsning hittills, och lockade -till vår förvåning- tusentals båtintresserade och semesterfirare till Saxemara.

Lördag den 30 juli. Vy över hamnen tagen från Lasse "Älmhult"s flybridge på Storö 34:an.

Lördagens kappseglingar började i mycket lätta vindar, som senare tilltog till mer lagom bris. Först ut gick startskottet (med Richard Petris kanon) för Fabb-klassen. Tio allmogebetonade flytetyg deltog och seglade en bankapp i Saxemaraviken. Segrare, efter stillsam dramatik, blev Köpenhamnaren Claus Holm Jensen i sin 17-fots blekingseka "Mia", byggd 1981 av Tage Olsson på Saxemara Båtvarv. Denna eka byggdes för fart specifikt till den ryktbara "Ärtsoppeseglingen", en av två dödsallvarliga tävlingar för entusiastiska blekingsekeseglare. Hennes ringa vikt, och skepparens vana hand gav henne en snygg seger. Solklart sist blev Tomas Lestrups "Sirap" -en tung, däckad 17 fots blekingseka som i motsats till vinnaren är byggd för hårt väder, och därmed hade det rejält kämpigt i den måttliga vinden. Alltså: första upplagan av FABB-racet togs alltså hem av Danmark!

Deltagarna fajtas stillsamt om bra placering över startlinjen i FABB-klassen.

Nästa ut var Folkbåtstävlingen "Saxen", vars ekipage inskränktes till 4 stycken. Och samtliga i undertecknads ägo... Få deltagare, alltså, men ack så mycket dramatik.

Dramatik trots få båtar. Nästa år blir det minst fem folkor, om du har en så tveka inte att ställa upp. Ärans fält är öppet för alla, och vi utlovar mycket angenämt umgänge på bryggan!

Banan låg inne i Saxemaraviken med en sjömilen lång avstickare till rundningsmärket, gröna bojen vid Dunsön. På väg tillbaka in i viken glömde ledaren bort banans sträckning. En solklar ledning byttes till hetsig tävlan. Vid ett tillfälle verkade det dessutom som om hela fältet höll på att göra samma misstag. Domaren kallade då upp undertecknad (som stod i speakertornet) och undrade om vi skulle låta dem fortsätta eller helt enkelt diskvalificera allihop. Vi lät dem fortsätta. Men. Pelle Nolborn, som skeppade på Evelina, hade också VHF ch 72 igång och hörde det hela. Därmed kom tävlingens första protest. Ok, sträckningen på banan kvarstod. De två första båtarna uppmärksammade snart att de två sista börjat segla ned mot rundningsmärket vid Danaholmen, insåg snabbt sitt misstag och pilade iväg efter. Mycket entusiastiskt kommenterade jag det hela från speakertornet (som f ö utgjordes av taket på skutan Zita) -och därmed kom Pelle Nolborns andra protest. Han yrkade på diskvalificering av ledarbåt, domare och kansli för att undertecknad kommenterat det hela i högtalarsystemet. Därmed skulle alltså ledarbåten ha hört att han seglat fel och på så sätt undkommit en klockren diskning. Domaren drog slutsatsen att det inte var möjligt att höra mitt babbel från så långt avstånd och protesten avslogs.

Trots denna oväntade vändning så lyckades, den närapå felseglade, ledarbåten Pierina med sin skeppare Harry Scott knipa åt sig förstaplatsen. Och det med ett ganska säkert avstånd till de tre bakomvarande.

Det otroligt täta fältet korsar mållinjen inför en hänförd publik.

Dessa tre låg betydligt tätare, och Pelle Nolborns tredje protest kom när han yrkade på att få granska målfotot. Detta talade dock sitt tydliga språk, och Pelle på Evelina förlorade med en knapp halvmeter mot Gisslan som därmed tog tredjeplatsen.

Ställning således vid målgång i Saxen 2016:

1     F-612 Pierina - Harry Scott, Norfolk England
2     F-1052 Josefin - Nils Göran Persson, Lund
3     F-398 Grisslan - Björn Walther, Sölvesborg
4     F-1329 Evelina - Per Nolborn, Ballingslöv

Lars Werners sanslöst vackra havskryssare Salamis på 40 fot gör ett kraftfullt slag precis vid Stora Bryggan. Per Nolborn vid rodret.

Show-klassen seglades av fem ekipage och banan gick runt den ensligt belägna Aga-fyren ute på Gåsfeten (som är en skönskrivning av ett annat namn som du säkert kan gissa dig till) och tillbaka till målgången mellan den lilla klippan Svens Land och vraket av fiskebåten Beltana.

Malmöborna Dag Westberg och Ylva Ingesdotter ställde upp i showklassen med sin urtjusiga Iversenritade seglare "Stella". Iförda lika tjusiga och tidstrogna kläder!

I denna mycket orättvisa tävling kunde vilken seglande träbåt som helst ställa upp och det syns tydligt i resultaten. Vinnaren, Peter Borenberg, seglade sin "Sjörök" som är en Dahlströms Rhapsodie. En riktig racer alltså. Sagda båt kom i mål mer än två och en halv timma före sisten, Michael Okmark i sin seglande fiskekoster Navicula från 1903.

Sistnämnda Navicula tog så lång tid på sig, att tävlingsledningen var tvungen att medelst Anders Rådströms snabbgående båt "Kiorren" skicka ut nio varmkorvar med bröd för att besättningen inte skulle svälta ihjäl ute på havet.

Navicula under närapå fullt ställ. Endast toppseglet saknas. Detta ögongodis kom ut ur varvet den siste juni i år, efter närapå 2 års renoveringar.

Men i ärlighetens namn var dessa tävlingar, samt söndagens veteranbåtsparad, mest ett trevligt inslag i det allra viktigaste: samvaron och musiken på bryggorna och på den för tillfället öppnade Varvskrogen, där Håkan Palmquist och personal stekte sillamackor och langade pilsner.

Både fredag- och lördagkvällen förgylldes med underhållning av irländska folkmusikgruppen Ur Spår, som i princip lyfte taket av öltältet med sin musik. Folktillströmningen var monumental. Mer folk har garanterat aldrig vistats samtidigt på denna plats. Och det är lika säkert första gånge i världshistorien som Saxemara Båtvarv har haft två uniformerade ordningsvakter på plats.

Folk börjar strömma till Varvskrogen.

Nämnda folkbåtstävlingen "Saxen" med sitt vandringspris med samma namn kräver kanske en förklaring. Saxemaras store, numer framlidne, båtbyggare Tage Olsson gick stundom under detta smeknamn. Han var också en stor folkbåtsseglare och tillika byggare, med uppskattningsvis 38 byggda folkor på sitt samvete. Så naturligtvis går denna tävling till denne godhjärtade mans minne!

Janne "Plast" Olsson drar av "O Mästare bevara" på sitt oförlikneliga vis. En upplevelse!

Tages son, legendaren Janne "Plast" Olsson, delade under en känslosam ceremoni ut vandringspriset "Saxen". Janne framförde vid ceremonin "O, Mästare bevara", en listerländsk psalm med tack till Herren för beskydd på det förfärliga hafvet. Priset består förresten utav en replika av en skeppsklocka från 1700-talet. Tage fick den 1981 vid leveransen av "Salamis" som tack av köparna Cissi och Lars Werner, vid hans bortgång ärvdes den av Janne, gavs som vänskapsgåva till Tomas Lestrup som slutligen donerade den till tävlingen.

Vinnaren Anders Elmfors som hissar "Saxen" inför en entusiastisk och applåderande krogpublik.

Priset gick till vinnarbåtens gast, äventyraren Anders Elmfors, Saxemara. Skepparen Harry Scott bor ju i England och skulle säkerligen ha problem att återbörda vandringspriset till nästa års upplaga av racet. Han fick nöja sig med en bild av priset.

Grisslan (med fel nummer i seglet) seglade mot all förmodan till sig en tredjeplats.

En förträfflig helg med fullt av folk, vackra båtar och dito väderlek. Detta gav verkligen mersmak, och nästa års upplaga av Saxemara Classic Boat Show är redan inplanerad till 28-30 juli 2017.

1 kommentar:

Lars Gleby sa...

28 - 30 juli, alltså. Det är bokat och lagt i teflonminnet. Det verkar ju vara på Saxemara det händer, så det kanske blir en blekingetur, då. Ni såg ut att ha haft ett par riktigt härliga dagar. Kul med litet trängsel på sjön, med riktiga båtar och inga tvålkoppar i komposit.
/Lrs