lördag 6 februari 2016

Sjösättningen är nära!

Lördagsjobb tillhör gebitet för båtbyggare. Söndagsdito likaså. Den som tror annat kan lika gärna lägga ned. Dagens gärning bestod i bl a slipning av nåtat däck, betsning och lackering.

Den lilla kanoten börjar visa sin slutliga apparition. Och den flammiga sapelimahognyn framträder med hela sin lyster efter betsning (International) ett första lager fernissa (Schooner).

Det är en aldrig sinande källa till glädje att se en virkeshög bli till något användbart och vackert. Ur händernas arbete trillar det ut ett litet smycke. En liten tjusig båt som kommer att vara i många år med den rätta skötseln. En smula dyra blir de, dessa traditionellt hantverkade skapelserna, men då man betänker att de kan hålla i bårtemot femtio-sextio år så framstår priset som mindre avskräckande.

I Mickes och min smak så läggs de snyggaste däcken med fiskar och livstycken i mahogny och ribb i kvartersågad, tätvuxen, furu. De annars så omhuldade ribben i oregon pine tycker vi inte riktigt håller måttet. De blir alldeles för rosa, och det är svårt att hitta tätvuxna bräder. Sedan är priset way too high!

Idag, när det mesta vi köper tillverkas i gigantiska kvantiteter, på nolltid och till lågt pris, med maskiner i stora fabriker, så är det få som begriper hur många moment och timmar som ligger bakom en synbart enkel grej som en båt. Nästan allt på en jaktkanot som denna är tillverkat på plats, av oss, av råvaror som trä och stål. Allt ifrån bottenstockar till pluggar kommer ifrån det egna virkeslagret, och roderbeslag och stävbeslag svetsas med rostfritt stål från eget förråd. Det enda som egentligen köps in är nit och skruv, och ett och annat beslag till riggen.

Roder i kexlimmad ek, med beslag av rostfritt stål, TIG-svetsat av Micke.

Det är naturligtvis så att vår träbåtsbransch för en tynande tillvaro. Plastbåtar är helt klart bättre -eller i alla fall billigare att göra och mindre underhållskrävande. En plastbåt kan skötas av vem fan som helst, helt utan de tonvis med färdigheter som träbåtsägaren måste behärska. Vi vill bara framföra vårt stora tack till de skönhetsälskande och penningstarka kunder som ändå väljer att köpa en traditionell och vacker hantverksprodukt av oss. Tack, tack, tack!


Inga kommentarer: