lördag 12 december 2015

Ett blekingskt ord: ralle

Nya rallen kom på plats för någon vecka sedan, och har sedan dess målats gul och svart. På det blekingska målet är en ralle liktydigt med en järnvägsvagn till slipen (båtupptagningsrälsen).

Vi räknar med att denna nya ralle skall klara upp till tio ton. "Skråna" är gjorda av U-balkar och klarar i princip vad som helst.

Vår nya ralle är riktigt fin, och svetsad av mästaren Ingvar "Pigge" Nilsson. Den gula färgen på uppsidan är där för att vagnen skall synas nere i vattnet. Därmed blir det betydligt enklare att s a s sikta in båten på rallen, även när man rört upp bottenslammet.

Rälsen är troligen det svagaste kortet. På land klarar den sig bra, men under vattnet så rostar rälsspiken bort, och det hela släpper från slipersen.

De gamla vagnarna var ohjälpligt upprostade efter flera år av vanskötsel. Nu kan vi dra upp riktigt tunga båtar utan att behöva oroa oss.

Vi har tre slipar, och den yttre, stora slipen, med sin ralle från 80-talet är nog den sämsta. Rosten har tagit den. Dessutom är rälsen i det närmaste lös från de gamla slipersen under vattnet. Till sommaren så är även denna utbytt.

För att dra upp båtar så behöver man antingen en kran eller en slip. En kran är dock en dyr historia med behov av besiktning, och kan svårligen betala sig i en liten rörelse som vår. En slip behöver inte besiktas, och får köras utan tvång på utbildning.

2 kommentarer:

Anders Lindmark sa...

Fantastiskt! Nu kan jag och andra "träbåtstokiga" få ännu mer hjälp med våra båtar! Vi ses i höst för hjälp med mitt däck på Laurinkrysaren.
Anders

Nyström sa...

Jajemen Anders!