lördag 23 augusti 2014

Fiffigt värre! Byt skrovgenomföringar med båten i sjön!

Lägg märke till fotografiet nedan. Där ser du två mycket nöjda sailors som just kläckt, genomfört och lyckats med en tämligen mystisk idé. Frågan var: hur byter man en skrovgenomföring, i detta fall en loggivare, i en båt utan att göra ett dyrt lyft upp på land? I detta fall var det extra krångligt eftersom det gamla 30mm-hålet dessutom behövde borras upp med en 50 mm hålsåg.

Pelle och undertecknad, oskiljaktiga bröder ända sedan första mötet; en leveranssegling från Skottland.

Lösningen är lika genial som enkel!

1 Jag drar på mig dykdräkten (med tuber, alltså), dyker ned under båten och håller en helt vanlig plasthink över loggivaren.
2 Pelle lossar förskruvningen på insidan och knackar ut givaren, som då faller ned i hinken.
3 Jag avlägsnar hinken samtidigt som Per håller för hålet på insidan med sin hand.
4 Jag tar en helt vanlig vaskrensare-sugpropp (en sådan där med trähandtag, "plunger" på engelska) och sätter den över hålet i skrovet. Den suger omedelbart fast och tätar i princip 100-procentigt.
5 Pelle borrar upp hålet till rätt dimension med hålsåg. Dock utan centrumborr -den skulle ju annars borra hål i sugproppen, och allt skulle gå åt skogen! För att styra hålsågen så använder han istället för centrumborr en styrklots av trä med ett 50 mm hål i.
6 När hålet är klart simmar jag upp till ytan, får den nya givaren, vars fläns är frikostigt försedd med PL600 (som limmar även under vatten).
7 Jag tar snabbt bort sugproppen och sticker in givaren i hålet.
8 Pelle trär på gummitätningen på insidan och drar åt förskruvningen.
9 Klart!

Detta var en Maxi 95:a och givaren satt ganska långt ned under vattenytan, så vattentrycket i hålet var ganska stort. Trots detta så beräknar vi den totala mängden vatten som läckte in under operationen till ynka 10-15 liter.

Jag kan sådär i förbifarten berätta att man har en jävla nytta av en bra dykutrustning då man driver ett båtvarv.  Kontroll av grundstötta båtar, byte av trasiga propellrar, hanteringar av bojsänken mm mm. För min del är sådana jobb ett mycket välkommet avbrott i det gängse finsnickrandet inne i verkstan!

2 kommentarer:

Robert Johansson sa...

Men hallå där.....går det ett par mytomaner lösa eller??? FÖRKLARA HUR EN SUGPROPP KAN FASTNA UTAN ATT DET BLIR UNDERTRYCK, DET ÄR JU HÅL I BÅTEN UNDER SUGPROPPEN. MVH Robert Johansson

Nyström sa...

Hej du!

Jo det är enkelt förklarat. Sugproppen är applicerad utifrån. Som det står i texten så rör det sig alltså om en dykare som gör detta samtidigt som en gubbe sitter inne i båten och tar väck grejerna.

Jag misstänker att herrn läste lite snabbt?

Mvh Niklas