söndag 26 februari 2012

Avbärarlister

Bygger man en båt så utbrister man vid diverse tillfällen att "nu börjar det bli båt!" Ett sådant tillfälle är när avbärarlisterna sitter på plats. De ramar in hela båten. Liksom dörrfoder gör dörren komplett eller såsom golvlister bär upp en vägg.

Avståndet mellan skruvarna är 100 mm och markeras enklast med stickpassare. På så sätt får man på köpet ett körnslag för borret. Den måste skruvas växelvis i bordet och i skarndäcket för att smita åt tillräckligt. Höjden mäts och överförs till listen med hjälp av dragpassaren. Passytorna smörjs före monteringen med valfri gucka, t ex Walle Wikings båtkitt eller Ettan.

Ålderdomligare namn på samma sak är sudband eller sudlister. I gamla böcker kan man läsa att "båtarna låg sud mot sud". Ursprungligen var avbärarlisten en slitdel som kasserades och ersattes då den tjänat ut. Numer är den snarast att betrakta som en viktig estetisk detalj; ett sätt att accentuera båtens linjer. Att understryka dess språng.

I min lilla låda... packad för inpassning och montering. 

Oftast ger man sudbandet en avvikande färg. På vitmålade båtar som Grisslan ser det riktigt snyggt ut med en mörk mahognylist. På en betsad mahognybåt passar det bra med en ljusare ek- eller asklist. Särskilt effektfullt blir det sistnämnda på en båt med mörka skarndäck.

Inga kommentarer: