måndag 28 februari 2011

Veritas stöthyvel

I dagarna har jag börjat testa en ny hyvel. Det rör sig om en stöthyvel med lågvinkel på stålet, närmare bestämt 12 grader. Till utseendet skiljer den sig en del ifrån sin närmaste, mer kända, släkting Stanley 60½. Funktionerna är dock desamma. Här följer ett första omdöme om denna lilla kvalitetspryl!

Här ser man tydligt den lite mer strömlinjeformade och moderna profilen. Lägg också märke till urfräsningarna i sidorna samt i knoppen. De är till för att greppet skall bli mer ergonomiskt, och jag kan konstatera att hyveln ligger perfekt i mina normalstora händer.

Även om Stanley måste sägas vara den mest kända hyvelfabrikanten, så står Stanleys hyvlar högre i kurs hos verktygssamlare än hos riktiga snickare. Skall man idag köpa en riktigt bra kvalitetshyvel så väljer man oftast mellan Lie Nielsen, Clifton och Veritas. Det finns såklart fler, men dessa torde vara de vanligaste av de riktiga kvalitetshyvlarna. De två förstnämnda har satsat på att göra förfinade kopior av Stanleys olika patent, och deras hyvlar har dessutom samma nummer som Stanleys original (allt om Stanley finner du i länklistan till höger). Veritas har vågat gå en egen väg med delvis nya lösningar och en modernare design. Och med mycket lyckat resultat om du frågar mig!

På bilden ser du den funktion som skiljer den enklare stöthyveln från den lite dyrare: ställbar spånöppning. Om träet vill flisa upp sig eller om man skall avverka "tunna skivor" ändträ så minskar man öppningens bredd. Den öppnas och låses genom att lossa eller dra åt den lilla mässingsknoppen på ovansidan. Hyveln är f ö tillverkad i segjärn som tål att tappas i golvet o s v utan att spricka. Dänger du din gamla Stanley i backen så går den i bitar!

En stöthyvel används till småarbeten och framförallt till att hyvla ändträ eller vresigt virke. Eftersom detta lättare låter sig göras med stålet i låg vinkel, så ser jag i stort sett ingen anledning till att köpa en stöthyvel med normalvinkel.

De senaste dagarna har jag testat Veritashyveln till ändträ, finhyvling av kanter och till putshyvling av större ytor.

Att putshyvla plana ytor med gott resultat kräver ett vasst stål och en ganska liten spånöppning. Och här får Veritas klart godkänt. Stålet är av toppkvalitet och är lätt att bryna rakbladsvasst, hyveln är lätt att ställa i både djup och spånöppning, och framförallt är den gedigen, tung och mycket stabil. En lätt hyvel med tunt stål hoppar och hugger. Denna lilla Veritas ligger perfekt i handen och hyvlar av spån så tunna att de är genomskinliga.

Likaså hyvlar den ändträ helt perfekt. Med liten spånöppning klarar den ek, mahogny och furu utmärkt och utan att flisa upp ämnet i onödan. Enhandsgreppet gör den synnerligen användbar även till mindre bitar, såsom t ex däcksribb och lister. En mindre nackdel vid dessa arbeten är eventuellt hyvelns tidigare nämnda tyngd, men den är ofrånkomlig på en hyvel med ställbar spånöppning.

Ställskruvar för djup och fixering av stålet. Skruven för djup har hög precision och är utan glapp. Lätt att justera.

En längre utvärdering om denna hyvel kommer att finnas permanent under "Verktygsmani" till höger på sidan!

Vill man läsa mer ingående om hur, och i vilket material, dessa hyvlar är tillverkade så rekommenderar jag denna helt lysande lilla tråd:

http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/87788-handhyvlar-och-handhyvling.html

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet, kul att läsa! /NL

Anonym sa...

Mkt trevlig text - surnade till på en Stanley härromdagen, varför ny står på önskelistan. Var hittade du Veritas-hyveln?

Niklas Nyström sa...

Veritashyveln kommer ifrån det nystartade svenska www.hyvlar.se