lördag 10 juli 2010

Besök Bassholmen och kolla in Lilla Kålvik

För den oinvigde kan berättas att en slip i varvssammanhang är en anordning med spel, räls och vagga som används för torrsättning av båtar och skepp.

Först en ursäkt för den allittererande inläggsrubriken och nu till saken: våren förgylldes med en studieresa. Till ställena som förärades med besök hör Bassholmen och Lilla Kålviks Båtbyggeri. Förstnämnda är en ö på vilken Föreningen Allmogebåtar håller till och bjuder på båtutställningar och museum.

 Med tändkuleförsedd snipa till Bassholmen. Viss inhalation av avgaser får man räkna med.

Låt mig bara säga att det hela är rena paradiset för den historie- och båtintresserade. Stämningen är verkligen mättad; vinden går mellan de gamla sillkokerierna, vågorna kluckar i landen på otaliga klinkbyggen och dofterna av trä och linolja gifter sig med dem av Bohusläns klippor. En plats för den sentimentale att dröja vid.

Kjell Fjellsson, en av Föreningen Allmogebåtars verkliga eldsjälar, välkomnar på bryggan. I bakgrunden några av föreningens flytande museibåtar. Föreningen ger ut den förträffliga publikationen Träbiten.

Lilla Kålvik är något helt annat. Förutom träbåtsbyggeri är det en modern fullservicemarina och en högst levande nutidsföreteelse. Här är Bassholmens vemod långt borta. Den uppmärksamme mässbesökaren såg i veteranbåtshallen i Göteborg några byggen från Kålvik, ett par osedvanligt välbyggda bohusekor i furu och ek. Och tro mig när jag säger att det är ett par sjujävla båtbyggare det rör sig om. Vid inspektion av en Andunge som de nyligen byggt färdigt var det flera båtbyggarlärlingar med mig som nog tyckte att det var lika bra att ge fan i snickeriet.

Imponerade båtbyggarelever inspekterar förstäv och spunning på en sprillans ny Andunge. 400 000 är prislappen. I bakgrunden en Bohusjulle med blymönjans omisskänliga vägkons-orangea signatur under vattenlinjen.

Kolla deras hemsida på:
http://lillakalviksbatbyggeri.se/

Inga kommentarer: