onsdag 2 december 2009

Verktygsmani - ett tillstånd

Det händer något med män som kommer in i en båtbyggarverkstad. Det är något med blicken. Jag misstänker att det inte bara handlar om miljö, utan om något nedärvt. Män har byggt båtar sedan urminnes, och bra båtar har varit nyckeln till framgångsrik handel, kommunikation och krigföring. Greker, romare, fenicier, engelsmän, portugiser och holländare - skickliga båtbyggare och framgångsrika kulturspridare. Fan vet om vi inte har båtbyggandet i generna, en instinktiv drift att konstruera flytetyg, liksom fågeln bygger sitt bo och grävlingen sitt gryt.

Åtminstone kan man tro det då man ser karlar som fullständigt tappar koncepten då de får syn på en -i våra dagar hopplöst omodern och onyttig- träbåt. Vad som torde kunna definieras som mannens svar på kvinnans shopping är verktygssamlande. Den man är inte född som kan gå förbi en välfylld verktygslåda utan att fingra på skruvdragare eller kontrollera skärpan hos ett hyvelstål.


Hyvlar, slipjigg, linolja och bomullssnöre. The shit, tycker de flesta av hankön.

5 kommentarer:

Ebba sa...

Jag har aldrig varit med om ett mer träffsäkert inlägg, presis efter att jag spenderat en timme, tittandes på
Lie Nielsens youtube kanal om hur man skärper ett hyvelstål korrekt.

Niklas Nyström sa...

Ha ha, jo bara att man vet vad Lie Nielsen är för något betyder ju att man är en nörd! Mina kollegor och jag spenderar åtminstone en kvart om dagen vilt drägglande över Dick Fine Tools-katalogen. Har du en Nielsen-hyvel? Själv är jag ohejdat svartsjuk på mina kamrater som skrytsamt knallar omkring med varsitt hekto polerat brons blixtrande ur bältesfodralet.

Ebba sa...

Haha, sant. Nej jag har inte införskaffat mig än, idag hållet jag med mig hyvlar i trä från förra seklets början, men jag tror jag ska investera i ett hekto polerat brons. Men till att börja med blir det nog lite tillbehör, eller ett set med nördigt vackra skruvmejslar.

Stefan sa...

Min gamle slöjdlärare (norrlänning som fö kallades Trä-Hitler) skulle få spel om han såg hyvlarna stående på eggen.
Det var lika otillåtet som att säga "klister" om lim.

mvh

Niklas Nyström sa...

Ha ha ha! Jag kan lugna Trä-Hitler med att hyvlarna står på en mjuk och snäll granplanka. Och f ö så har vi en riktigt trevlig Tormek-slip i verkstan så jävlar i det att man kan hålla bettet i hyvlarna på topp. Det går faktiskt att raka sig med stålen när man brynt dem tillräckligt.