Resultatet innan bultens överskott sågats av. För att impregnera hålet och för att undvika att vatten kapillerar längs gängstångens gängor så doppas hela kölbulten i tjock gucka. Innan den trycks ned och dras fast droppar man ned en försvarlig mängd linolja i hålet och låter den sugas in en stund. En annan metod är att smeta in kölbulten i förtjockad epoxi och tejpa runt den. När epoxin härdat drar man väck tejpen.
I höstas beställde jag kölbultarna från bysmeden, Peo's Maskin. Det rör sig inte om några genomgående bult, utan om gängstänger med fransk träskruv fastsvetsade i nedändarna. För en liten båt som Katla så duger det gott.
En enkel lösning för den svetskunnige.
Det är inte bara båten som är liten, utan även dimensionerna på intimret. Därmed har man att brottas med långa hål i tunna bottenstockar. Borrar man snett så går det illa. Lösningen är som vanligt att använda en guide eller jigg.
En närmast idiotsäker lösning. Det krävs dock att man gör jiggen mycket exakt. Tiden för detta är dock väl investerad, eftersom ett misslyckat borrhål kan förstöra en hel bottenstock, bakom vilken det ligger en försvarlig mängd arbete!
Lösningarna på hur jiggarna tillverkas är lika många som de olika hålen de används till, men principen är alltid densamma: en klots med ett garanterat rakt hål används för att styra borret rätt, och ofta förses den med någon form av sikte.
I detta fall förses klotsen med små brädlappar på ömse sidor. Lapparna löper parallellt med klotsens hål och tjänar därmed som sikte. På bottenstockens sidor dras streck utmed hålets önskade bana. Lapparna används för att sikta längs strecken, och tvingas fast när de är i rätt läge. Sedan är det bara att ösa på!
1 kommentar:
Snipan som kom in från kylan..
Roligt att se dig igen!
Skicka en kommentar