Beställ en ny rorkult!

Rorkult

Har du en ful gammal gisten rorkult på din båt? Här kan du beställa en nytillverkad!

Lamellimmad rorkult i betsad och lackad mahogny/ask.

Jag tillverkar rorkultar i några olika grundutföranden. Modell och design efter ditt önskemål. Varför inte någon av dessa:

1 Limmad teak. Den olackade varianten är i princip underhållsfri, och i bästa fall så blir den stiligt silvergrå med tiden. Men! Bar teak som man regelbundet tar i blir ofta ganska smutsig med tiden. Går också att olja eller lacka. Vilket alternativ man än väljer så får man en väldigt varaktig och stark kult.

Putsning av lamellimmad pjäs. För 500 kr extra får du den lackad med 8 lager premiumfernissa,

2 Limmad helt i tre stående mahognylameller eller med ett ljusare träslag i mitten. Mittlamellen kan göras i t ex ask, ek eller abachi. Det är en snygg och stark kombination. Måste fernissas, och därmed också mattslipas och ges ett nytt lager lack varje vår. Detta är dock en föga ansträngande uppgift eftersom en rorkult är en tämligen liten grej.

Numrerade teaklameller väntar på att strykas med epoxi och pressas i limjigg.

3 Lamellimad med liggande lameller i ask, mahogny eller teak. Denna modell blir mycket stark och kan göras i något klenare dimensioner med bibehållen styrka. Lamellimning är idealt för s-formiga eller kraftigt svängda rorkultar. Tillverkningen av en sådan här rorkult är en smula komplicerad och dessutom ordentligt arbetskrävande, varför den blir påtagligt mycket dyrare än en vanlig pinne.

Lackad mahognyrorkult med förlängare i samma träslag.

Du kan även lägga till en rorkultsförlängare av samma trä som kulten. Den fästs i rorkultens förända med en rostfri svivel och hålls i nedfällt läge på plats med en klämma av svart plast (se bilden ovan).

För att kunna tillverka en rorkult till din båt behöver vi följande mått:

1 Total längd
2 Bredd och höjd vid rorkultsinfästningen (beslagets innermått)
3 Infästningens (beslagets) längd
4 Önskad form
5 Önskat träslag
6 Önskad slutfinish

Är du intresserad av en ny snygg pinne? Kontakta undertecknad för pris och specifikationer på:

Mail:
niklas@nystroems.se

Mobil:
0738 10 77 30

Eller kom till:
Saxemara Båtvarv
Varvsv 18
372 97 Ronneby


Samtliga rorkultar är tillverkade för hand, efter dina mått och önskemål.

Alla rorkultar limmas med beprövade West Systems epoxi efter "two step bonding"-metoden.


Rorkult av sapelimahogny, 13 liggande lameller limmade med West Systems epoxi och betsad med mahognybets. För att skydda träet måste en rorkult i detta träslag fernissas.

Även denna rorkult är limmad med epoxi, men med lameller av teak. Teak är ett av mycket få träslag som inte behöver ytbehandlas. Dock är ytbehandling med fernissa bra på limmade konstruktioner som skall utstå omväxlande väta och sol. Detta för att skydda limfogarna som annars får något kortare livslängd.