torsdag 27 september 2012

Ytterligare snitz på basningen!

Ett styck hus för att skydda den kära baspannan. Omisskänligt svensk stil med falu rödfärg och vita knutbräder. Och det gäller att passa på! Rödmullen, råvaran till äkta falu rödfärg, beräknas med dagens konsumtionstakt räcka i 80 år till.

Ibland kommer det lite emellan, som det heter när man vill skylla ifrån sig, men till slut kom väderskyddet på plats. Baspannan stod naken ute hela föregående vintern, men från och med i förrgår har den kära ångproducenten emellertid ett stiligt litet hus att kura i. Konstruktionen är anpassad så att man vid användandet lyfter av taket och sätter på skorstenen. Att göra ett permanent tak med skorstensgenomföring är sannolikt inte värt ansträngningen, och skulle kräva en rejäl isolering av röret då det blir förskräckligt varmt då man eldar.

Hus av 45x45-reglar och 22x95-råspont. Virket hade vid byggandet legat i tiotals år på en torr vind, och trots ca 6 mm svällmån så fick dörren hyvlas efter bara ett dygn ute i höstfukten.


Huset står på fyra cementplattor. Detta visade sig vara perfekt storlek för att medge plats för inte bara pannan utan även skorsten och ångslangar. Gummislangarna tål fukt, men UV-strålning går hårt åt dem. De spricker snart, och är dyra att byta.

Arméns lågtryckspanna 101B är av riktigt hög kvalitet, men tids nog rostar den ändå sönder. De tillverkas inte längre, och blir snart riktigt svåra att få tag i. Och hittills har jag inte sett en billigare, snabbare eller effektivare panna till detta ändamål. Värd att vara rädd om, alltså!


Kruttorr panna trots dagar med ösregn och fukt. Sannolikt kommer detta lilla hus att ge pannan många extra år.

Från kall panna till fullt ångtryck tar det ca 30-40 minuter. Någon halvannan timmes drift äter dock en hel del ved. 1-2 skottkärror av kort och klen ved får man räkna med. För verkstäder med mycket spill är detta inget problem, och spillbitar är perfekta för ändamålet (brinner snabbt och hett). Inte heller är det problematiskt för den som värmer huset med ved. Som synes på bilderna är vår panna strategiskt placerad intill vedskjulet. Det blir dock en hel del sågande och klyvande, eftersom grov ved inte brinner tillräckligt häftigt för att få det rätta öset!

För den som vill ha en basningsanläggning rekommenderas denna modell varmt! Pannan kostar mellan tre- och  fyratusen. Virke till bastrumma och hus, samt skruv och gångjärn osv till desamma går loss på ett par papp om man har hyfsade kontakter. Något dyrare annars.


Inga kommentarer: