söndag 3 april 2011

Som om EN sarg inte vore nog...

...så skall man tydligen gå och göra en till! För mindre än fyra månader sedan stod undertecknad och kollegan Micke och lovade högtidligt att aldrig mer kladda med en epoxilimmad mahognysarg. Men man glömmer fort, och nu är det dags för en ny!

Limjiggen görs såhär: ställ förlagan på en lastpall eller ett trägolv. Passa sedan in stående reglar längs dess insida, fäst dem med vinkeljärn och förse dem med strävor. Avsluta med skjuta fast masonit som sist kläs med plast för att sargen inte skall limma fast i jiggen. Denna används både till basningen och den slutliga limningen.

Sargen ifråga skall då den är klar monteras på en Vindö. Som tidigare nämnts så är mahogny närapå omöjligt att basa och böja i skarpa krökar, och då återstår endast lamellimning. I detta fall består sargen av fyra lameller, två ytterskikt av 4,2 mm mahogny och två inre av 6 mm ek. Trots mahognyns klena dimension så kräver den en varmvattendusch och en rejäl basning för att kunna böjas. Var inte rädd för att blöta ned virket även om du skall limma det. Virket blir i själva verket mycket torrt av själva basningen.

Här sitter de färdig sågade och -hyvlade lamellerna i limning (epoxi). Trycket från tvingarna jämnas ut med plastklädda reglar. Se till att klä golvet med plast. Den överflödiga epoxin rinner ut och limmar garanterat fast pallen i golvet om man struntar i det!

De egentliga utmaningarna man står inför då man tillverkar en hög sarg av lameller är dels att klyva brädorna och dels att bygga en stark fixtur för dem. Det första är egentligen inte nödvändigt eftersom man lätt hyvlar ned en planka till rätt tjocklek i planhyveln, men den genvägen innebär ett stort slöseri med virke. Klyvningen görs i två steg. Det första är att såga dem i cirkelsågen (klyvsågen) på båda sidorna. En normalstor cirkelsåg klarar av att såga in 70-85 mm. För att lyckas måste man tvinga fast ett högt stöd av t ex plywood på det befintliga. Nästa steg är att flytta stödet till bandsågen och i den såga bort resten och därmed klyva brädorna. Detta förutsätter naturligtvis att man har en bra, stor bandsåg med vass klinga och att man sågar mycket sakta. De inledande spåren från cirkelsågen hjälper till att styra klingan i bandsågen. Utan dessa är risken mycket stor att klingan vinglar och styr iväg i sidled. Just dessa plankor var vid sågningen 410 mm höga, men blev perfekt kluvna.

Fixturen, eller jiggen, måste både vara perfekt formad för att sargen skall få rätt form och vara tillräckligt stark för att inte ändra form eller gå sönder då den utsätts för de starka krafter som det innebär att tvinga fast bångstyriga lameller i den. Man kan göra den antingen som hane eller hona. Det förstnämnda är att föredra, då trycket verkar bli jämnare i den.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra jobbat!! /N