fredag 11 mars 2011

Bladlask del 1 samt kort om Lunas (gräsligt fula men oslagbara) snabbtvingar

Momentet för dagen är hyvling av bladlask, en nog så grannlaga uppgift som dock är enklare än vad man först kan tro. Här är en liten beskrivning!

Här syns principen för jiggen: två kilar som ger formen, en bräda som tjänar som stabilt underlag. Fäst ämnet ordentligt och gör märken så du vet var det skall vara om det hamnar ur läge. Lägg f ö märke till snabbtvingen som skymtar till höger. Den med den ogudaktiga, överjävligt motbjudande spygröna färgen. Om du klarar av färgen så köp en sådan. Det är Lunas snabbtvingar och de är bäst av alla jag hittills testat -Bessey, Irwin och i stort sett samtliga billighetsmärken. Förutom en riktigt fin kvalitet överlag så har den räfflad mjukplast på tårna och fäster mycket bättre än alla andra. 

Bladlasken är till för att förbinda plank i längsled, t ex bord eller, som här, sargar. För var de mycket vanliga på båtar, men de har trängts undan till förmån för stumlasken, där borden läggs ände mot ände och förbinds med en laskbricka. Bladlasken innebär att man hyvlar ner ändarna till en kilform så de ligger limmade eller nitade omlott istället. Det är krångligare än stumlasken, men blir snyggt när man lyckas!

Längden på lasken skall i bordläggning vara tio gånger virkets tjocklek. I denna lilla sarg på denna lilla båt är det inte nödvändigt. Krafterna som påverkar den är inte så stora. Denna lask blir 60mm och virket är 12mm.

Färdighyvlad bladlask, klar för slutjustering med sickling. På bilden är ämnet lamellimmat. Detta är en stor fördel vid hyvlingen, eftersom limskarvarna framträder som "årsringar". När dessa är raka och parallella så är hyvlingen jämn. Använd en linjal eller liknande för att kontrollera att hyvlingen blivit rak åt alla håll!

För att få till en jämn och fin hyvling som är exakt likadan på de bägge ändar som skall förbindas så tillverkar man en enkel hyveljigg. Den består av en planhyvlad bräda och två kilar. De två kilarna är till för att styra hyveln, brädan tjänar som plant och jämnt underlag. Sätt kilarna på ömse sidor om ämnet som skall hyvlas, och skruva fast dem. Dra sedan ett streck på ämnet där lasken skall börja (i detta fall alltså 60mm in ifrån änden. Sedan är det bara att hyvla!

Änden på lasken skall gå ut "till intet". Var försiktig med de sista huveldragen så du inte spräcker, flisar upp eller gör änden ojämn. Rekommenderad hyvel för ändamålet är en stöthyvel med lågvinkel.

Nästa del: limning och inpassning!

Inga kommentarer: