Snart kan vi ta ned ställningen, som kallas "strong back" på engelska, och ställa ned den lilla båten på golvet.
Vi på Saxemara Båtvarv har just byggt en ny dylik, 13 fot, på en uppmätningsritning av Bertil Andersson av Mårtenssons modell. Den är dock betydligt flottare byggd. Om man idag skall bygga en träbåt så förväntar sig kunden att den skall vara som en möbel, så det är inte särskilt lönsamt att bygga enkelt. Därför är den något kraftigare konstruerad, och byggd av betydligt dyrare virke än det som originalen gjordes av.
Att bygga en bra ställning till båtbyggena underlättar arbetet betydligt. Om den är riktigt rak, så är det mycket enkelt att få båtens former jämna. Att bygga en båt på måfå är svårt och resulterar oftast i skevhet.
Bordläggningen är ihopsnickrad av 12 mm kvartersågad furu som dessutom är mycket tätvuxen. Förlagans furu var 10 mm av betydligt sämre kvalitet. Mårtenssons däckade sina kanoter med spontade granbräder. Vår kanot har skarndäck av finaste sapelimahogny och ribb av kvartssågad, tätvuxen fur. Köl och bottenstockar är i finaste ek, och stävarna likaså. Krumväxt.
Snygga skruvrader är viktigt! Om dessa är sneda så spelar det ingen roll att båten i sig är perfekt, eftersom sneda linjer "ömmar ögat".
Sedan så finns det ju naturligtvis både fördelar och nackdelar med allt. Det fina virket och de något grövre dimensionerna ger kanoten en betydligt längre livslängd, men gör den också mycket tyngre och därmed trögare att ro. Därmed blir den sämre på det som originalen konstruerades för, d v s jakt och fiske. Men kunden vill snarast ha en vacker, långlivad båt som pryder sin plats vid bryggan och dessutom kan hålla i 50 år.
Nedtvingat skarndäck inför hyvling. Det är mycket viktigt att denna hyvling blir perfekt eftersom det mänskliga ögat utan vidare uppmärksammar -och fastnar vid- minsta avvikelser från en jämn kurva. Att få till kurvan kallas för "att tura".
Översta bordvarvet är av kvartssågad ek, och skall dessutom lackas. Detta ger båten ett mycket flott utseende eftersom kvartssågad ek får så kallade "speglar", alltså genomsågade märgstrålar som framträder som ljusa strimmor, "tigerränder" tvärs fiberriktningen. En ytterligare fördel med kvartssågningen är att sådana bräder, med stående årsringar, rör sig betydligt mindre än de med liggande. De spricker sällan vid fuktrörelse.
Den lilla kanoten är klar för leverans om några veckor. Då skall hon vara färdig för rodd och segling och avhämtas av en, förhoppningsvis, mycket nöjd kund!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar