tisdag 1 januari 2013

Brickpåslagare och två sorters mothåll

Nitning är enkelt. Borra hål, försänk, slå i spiken, slå på brickan, nyp av överskottet av spiken och nita den mot brickan med kulhammare så att det bildas en fals. Problemet är att verktygen som behövs, hammaren borträknad, är svåra att få tag i. Man kan dock enkelt tillverka dem själv.

Brickpåslagare.

Brickpåslagaren är i princip en metallstång med ett hål och en försänkning i ena änden. En klassiker är att såga av ett järnspett och använda det. Det går också bra att använda en grov bult.Om man efter nitningen med kulhammaren vill snygga till nitskallen så gör man ytterligare en likadan, fast utan hål, bara försänkning.

Klassiskt mothåll.

Det vanliga mothållet är en enkel tyngd, utformad som en mycket stor spikdrivare. Den är lätt att svarva och fungerar mycket bra, men nackdelen är att det är svårt att både hålla mothållet och nita med hammaren samtidigt. Inga problem om man är två.


Skruvmothåll eller klomothåll.

Alternativet är skruv- eller klomothållet. En klo sitter runt niten och ett gängat mothåll skruvas in mot spikskallen. Det hela fungerar alltså i princip som en tving. Dock fungerar detta mothåll endast när man bygger nytt, eftersom man av uppenbara skäl inte kan komma längre ned än ett enda bord. Bygger man nytt och saknar hjälp så är detta mothåll ovärderligt, och en hyfsad svetsare fixar ihop det på ett kick.

För den som hellre köper färdiga grejer så hittar man sådana på www.toplicht.de. Nit och bricka heter rivet resp washer på engelska, så en sökning på "rivet head maker" eller "rivet hammer" leder dig rätt.

Inga kommentarer: