onsdag 26 september 2018

Våra båtar 5: Smack

Man förbiser lätt de enklare båtarna. Smack är väl ett typexempel på detta, och likväl ett av de mer använda flytetygen i hamnen. Varje hamn behöver några arbetsbåtar av oöm karaktär. Vad kan bli mer oömt än en tjärad flateka?

Liten och behändig, inget för de stora haven. Låga fribord och måttlig bärighet. Lättrodd. Lättskött.


Den lilla Smack byggdes för uppskattningsvis tio år sedan här på varvet av den famöse "Knark-Jonas" som enligt uppgift mer eller mindre bodde i det som numer är mitt kontor. Alltsedan dess har den ägts av Blekinge Museum, och är en del av inventarierna här på Saxemara Båtvarv.

Huvudsakligen används hon till småjobb inne i hamnen, såsom när man behöver myra en nysjösatt båt eller liknande. Det sistlidna året har hon också tjänat som passbåt ut till bastuflotten Sjörök. Dock befanns hon vara en smula för liten för större sällskap och är nu utbytt . Blekingsekan Mia går i skytteltrafik från och med förra månaden.

Skötseln är allt annat än besvärlig. Ett par strykningar med linolja inombords årligen, och en strykning tjära utanpå. Stundom får man byta en skruv någonstans. En flateka håller så länge den håller, sedan bygger man en ny.

Inga kommentarer: