söndag 26 februari 2012

Förlorad i stämjärn

Har man väl börjat hamstra verktyg så är man hjälplöst förlorad, och i verkstaden i Fliseryd har vi förlorat oss i vassa eggar. Senaste tillskotten kom i form av tre stämjärn och en skölp. Samtliga från anrika E A Berg i Eskilstuna.

Största behållningen utgör detta 40 mm stämjärn. När det hittades bland diverse rostiga gamla filar och annat bråte så var det skamfilat och hade ett gammalt sprucket handtag i genomskinlig, grön plast. På bilden är det slipat och försett med ett nysvarvat handtag av björk.

Det svenska stålet biter, tamejfan! Gamla fina Eskilstunastål mäter sig helt klart mot nya dyra japanska eller engelska. I alla skärande verktyg kompromissar man mellan hårt, hållbart stål och mjukt som kan slipas riktigt vasst. Personligen tycker jag E A Bergs kompromiss träffade mitt i prick. De blir riktigt vassa och håller en god stund mellan bryningarna.

Denna typ av ställ är enkla och roliga att göra och sparar skärpan på dina järn. Nu måste jag nog ändå sluta med samlandet. Förutom dessa som pryder väggen i verkstaden så står det ytterligare tretton i verktygslådan. Emellertid återstår en sak innan jag blir nöjd med samlingen. Titta på bilden och finn två fel!

Om du är ute på loppis eller auktion, så håll utkik efter den berömda "Hajen", alltså E A Bergs sigill som stämplades in i stålen. Även till synes risiga exemplar är värda att fixas upp.

Avbärarlister

Bygger man en båt så utbrister man vid diverse tillfällen att "nu börjar det bli båt!" Ett sådant tillfälle är när avbärarlisterna sitter på plats. De ramar in hela båten. Liksom dörrfoder gör dörren komplett eller såsom golvlister bär upp en vägg.

Avståndet mellan skruvarna är 100 mm och markeras enklast med stickpassare. På så sätt får man på köpet ett körnslag för borret. Den måste skruvas växelvis i bordet och i skarndäcket för att smita åt tillräckligt. Höjden mäts och överförs till listen med hjälp av dragpassaren. Passytorna smörjs före monteringen med valfri gucka, t ex Walle Wikings båtkitt eller Ettan.

Ålderdomligare namn på samma sak är sudband eller sudlister. I gamla böcker kan man läsa att "båtarna låg sud mot sud". Ursprungligen var avbärarlisten en slitdel som kasserades och ersattes då den tjänat ut. Numer är den snarast att betrakta som en viktig estetisk detalj; ett sätt att accentuera båtens linjer. Att understryka dess språng.

I min lilla låda... packad för inpassning och montering. 

Oftast ger man sudbandet en avvikande färg. På vitmålade båtar som Grisslan ser det riktigt snyggt ut med en mörk mahognylist. På en betsad mahognybåt passar det bra med en ljusare ek- eller asklist. Särskilt effektfullt blir det sistnämnda på en båt med mörka skarndäck.

onsdag 15 februari 2012

Fler uppdateringar!

Sidan "Verktygsmani" som du finner till höger är nu uppdaterad efter lång tids styvmoderlig behandling. Den verktygstokige rekommenderas ett besök!

Mer om t ex E A Bergs fina stämjärn från Eskilstuna.